edikti.gif (23622 bytes)

ΕΝΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
(Ε.ΔΙ.Κ.Τ.Ι)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΙ /ΠΕΙΡΑΙΑ

Δ/νση:
Π.Ράλλη & Θηβών 250, Αιγάλεω 12244
Τηλ.:
5613701,5381123
Εmail :
mkont@teipir.gr.Fax :5381351

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

Την Δευτέρα 2/4/2001 και ώρα 14.00 μμ πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών του Παραρτήματος ΕΔΙΚΤΙ ΤΕΙ Πειραιά με αντικείμενο την διατύπωση άποψης όσον αφορά το Σχέδιο Νόμου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ενόψει της σύγκλησης του Κ.Σ. της ΕΔΙΚΤΙ στις 9/4/01.

Στην συνέλευση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΣΕΠ ΤΕΙ Πειραιά συνάδελφος Α.Μακρυγιάννης και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΠ συνάδελφος Κ.Κουλούρης ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του ΕΣΕΠ επί του θέματος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Παραρτήματος συνάδελφος Μ.Κοντέσης εισήγαγε το θέμα και ακολούθησαν ομιλίες και τοποθετήσεις των συναδέλφων Π.Κυριαζόπουλου, Α.Αντωνίου, Η. Δημόπουλου, Γ.Βλάχου, Π.Κορωνάκη, Χ.Κουτσογεώργη, Γ.Νικολαϊδη και Π.Κικίλια ενώ στην συζήτηση έγιναν παρεμβάσεις από όλους σχεδόν τους παρισταμένους.

Εν συνόψει, οι θέσεις της συνέλευσης εστιάστηκαν στα ακόλουθα σημεία:

Ανωτατοποίηση: Διαπιστώθηκε πλήρης υποστήριξη της συνέλευσης προς τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όσον αφορά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ με την ιδιαιτερότητά τους και διατυπώθηκε η απαίτηση προς το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει τον νόμο και να μην επηρεαστεί από τις αντίθετες φωνές.

Μεταπτυχιακά: Με δεδομένο ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν την κινητήρια δύναμη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι με τις ρυθμίσεις που γίνονται στο νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, η έρευνα στα ΤΕΙ όχι μόνο δεν διευκολύνεται αλλά και τίθεται υπό επιμελητεία. Ομόφωνα η συνέλευση ζητά αυτοδύναμες μεταπτυχιακές σπουδές στα ΤΕΙ ή εν πάσει περιπτώσει στα Τμήματα των ΤΕΙ που θα αξιολογηθούν ότι διαθέτουν την σχετική επάρκεια, σε περίπτωση δε συνεργασίας με τα πανεπιστήμια να καθίσταται εμφανής η συνεισφορά τους.

Ενταξη στις προσωποπαγείς θέσεις: Η αρχική πρόταση του προεδρείου να ενταχθεί το ΕΠ που κατέχει τώρα την θέση του καθηγητή και έχει θεμελειώσει “ώριμα εκπαιδευτικά δικαιώματα” σε προσωποπαγή θεση καθηγητή του νέου νόμου, να παραμείνει δε κενή η θέση του αναπληρωτή περιορίστηκε, κατά πλειοψηφία, σε όσους πληρούν το άρθρο 15 3β όπως τροποποιείται με τον νέο νόμο. Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η ένταξη των καθηγητών εφαρμογών που έχουν τα τυπικά προσόντα στην προσωποπαγή θέση του επίκουρου καθηγητή.

Μετατροπή προσωποπαγών θέσεων σε τακτικές: Ομόφωνα ζητήθηκε τα συνεκτιμώμενα προσόντα μεταβατικά για την μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων σε τακτικές να περιληφθούν στα απαιτούμενα προσόντα εκλογής καθηγητή υπό διαζευκτική μορφή. Επίσης έγινε αποδεκτό ομόφωνα να ζητηθεί διευκρίνιση στο νόμο το αυτονόητο ότι δηλαδή οι δημοσιεύσεις πλήρων εργασιών σε πρακτικά συνεδρίων με επιστημονικές επιτροπές είναι ταυτόσημες με τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

 

 

Αθήνα 2/4/2001

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡ/ΤΟΣ

& ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Σ.  

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΕΣΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ





Α Ρ Χ Ε Ι Ο