(Ε.Σ.Ε.Π.)   ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνεχίστηκε σήμερα 19/3/2001 η Γεν. Συνέλευση του Ε.Σ.Ε.Π. του ΤΕΙ Πειραιά και

 

1.      Επιβεβαίωσε στο σύνολό τους τις αρχές που μέχρι σήμερα με αλλεπάλληλες αποφάσεις έλαβε επειδή σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπ. Παιδείας:

 

  1. Τα ΤΕΙ δεν γίνονται Πανεπιστήμια αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν με τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου Ν.1404/83 και των τροπολογιών του. 

  2. Τα πτυχία των ΤΕΙ πριν και μετά την προτεινόμενη ρύθμιση είναι ισότιμα και οι σπουδαστές συνεχίζουν να φοιτούν κανονικά.

  3. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ (όπου έχουν εκδοθεί και ισχύουν) θα παραμείνουν τα ίδια

  4. Το Ε.Π. κατανέμεται σε βαθμίδες ανάλογες με αυτές των Παν/μίων και με ανάλογα προσόντα αλλά έχει δυσμενέστερο ωράριο και μικρότερες αμοιβές.

  5. Τα ΤΕΙ δεν μπορούν να πραγματοποιούν αυτοτελώς μεταπτυχιακές σπουδές ούτε και να υπογράφουν από κοινού τα μεταπτυχιακά που διοργανώνουν με Πανεπιστήμια ως πτωχοί συγγενείς.

 

Επομένως το Ε.Π. των ΤΕΙ απαιτεί και αποφασίζει:

 

Α.  Συμφωνούμε με την διατήρηση της συνέχειας της λειτουργίας των Ιδρυμάτων πριν και μετά την διαπιστωτική πράξη της αναγνώρισης του ανώτατου χαρακτήρα και την σχετική Νομοθετική ρύθμιση.

 

Β.  Αν και ευνοείται η συνεργασία για πραγματοποίηση από κοινού μεταπτυχιακών προγραμμάτων με τα Πανεπιστήμια, (ο τίτλος απονέμεται από κοινού με τα δύο Ιδρύματα), τα τμήματα των ΤΕΙ που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις , δύνανται να λειτουργούν αυτοτελώς μεταπτυχιακά τμήματα.

 

Γ.   Το μόνιμο Ε.Π. που υπηρετεί εντάσσεται αυτοδικαίως στις νέες αντίστοιχες βαθμίδες σε οργανική θέση, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σύμφωνα  με τo ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. 

 

2.      Συνεχίζεται η αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα.

 

3.      Ζητά από το Υπ. Παιδείας ως μόνη αναγκαία ρύθμιση: (Άρθρο Μόνο)

 

           «Τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά το Άρθρο 16 του Συντάγματος με το Νομοθετικό Πλαίσιο που τα διέπει».

 

4.      Καλεί τα Δ.Σ. της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ την Τετάρτη 21/3/2001, ώρα 10.30 για συζήτηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου, προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία συνεργασίας και κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

 

     Η Γ.Σ. διακόπτεται και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 22/3/2001, ώρα 10.00.

                                                              

      Ο Πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης: Αρ. Μακρυγιάννης

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

 

(Ε.Σ.Ε.Π.)   ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Γ.Σ. του Ε.Σ.Ε.Π. ΤΕΙ Πειραιά που συνήλθε σήμερα 22/03/01 διεκόπη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ως εκ τούτου η αποχή του Ε.Π. συνεχίζεται μέχρι την  Πέμπτη 29/03/01 και ώρα 11:00π.μ. οπότε θα συνεχισθεί η διακοπείσα Γ.Σ.

 

   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Ι. ΡΟΥΣΙΑΣ -----  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΑΡΙΣΤ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ  

 

Κοινοποίηση

Πρόεδρο ΤΕΙ
Δ/ντές σχολών
Προϊστάμενοι
Σύλλογος Διοικ. Προσωπικού

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

(Ε.Σ.Ε.Π.)   ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Το Δ.Σ. του ΕΣΕΠ του ΤΕΙ Πειραιά, μελέτησε συστηματικά το Ν/Σ που κατέθεσε το Υπ. Παιδείας για την «Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του Τεχνολογικού τομέα αυτής» και διαπίστωσε τα εξής:

 

Αν και το Ν/Σ έχει μια σειρά από θετικές διατάξεις και επαναλαμβάνει σε σημαντικά σημεία την ισχύουσα Νομοθεσία όπως: 

 

Α. Αναγνώριση του Ανώτατου χαρακτήρα και των δικαιωμάτων των Ιδρυμάτων σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Συντάγματος, αφού εξασφαλίζεται και η πλήρης αυτοδιοίκηση (Άρθρο 5 του Ν/Σ).

 

Β. Αναγνώριση της συνέχειας του γενικού Νομοθετικού Πλαισίου με οριακές ρυθμίσεις, εκτός από αυτές που αφορούν το Εκπ. Προσωπικό.

 

Γ. Αναλογία των γενικών χαρακτηριστικών λειτουργίας με αυτήν των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

 

Δ. Η αναγνώριση του πτυχίου ως βασικού τίτλου σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης που οδηγεί σε μεταπτυχιακές σπουδές.

 

Εν τούτοις αφήνει αναπάντητα και εκκρεμή πολύ σημαντικά θέματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την μεγάλη αναταραχή που παρουσιάζεται στα Ιδρύματα.  Συγκεκριμένα:

 

- Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της «παραγωγής» γνώσης και της Εφαρμοσμένης Έρευνας, ενώ χρησιμοποιείται ο αναχρονιστικός όρος «μη Πανεπιστημιακός τομέας» που έχει εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη και δεν υπήρχε στην ισχύουσα νομοθεσία που επαναλαμβάνεται (Άρθρο  16 του Ν.2817/90).

 

- Δεν δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών από τα ΤΕΙ αυτοτελώς, όταν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις όπως τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια, ενώ σε περίπτωση συνδιοργάνωσης μεταπτυχιακών τμημάτων με Παν/κα τμήματα πρέπει να συνυπογράφουν τους αποδιδόμενους τίτλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ΤΕΙ θα παίζουν το ρόλο προσφοράς υπηρεσιών β’ κατηγορίας ή και υπηρετικών εργασιών (διάθεση χώρων και εγκαταστάσεων).

 

- Δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια των πτυχίων και η διατήρηση όμοιων επαγγελματικών δικαιωμάτων των σημερινών σπουδαστών και των αποφοίτων, πριν και μετά την ρύθμιση με ρητή διάταξη αφού η πολιτική βούληση θα τεθεί σύντομα σε δικαστική κρίση με αμφισβητούμενη έκβαση.

 

- Δεν εξασφαλίζεται η ομαλή και συνεχής λειτουργία της Διοίκησης και της δημοκρατικής ανάδειξης των οργάνων . Με πρόσχημα τον Νόμο προσφέρεται παράταση θητείας των οργάνων Διοίκησης, Πρόεδρος κλπ. που είναι επέμβαση στην αναδεικνυόμενη αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Θα τολμούσε ο κ. Υπουργός να κάνει κάτι ανάλογο στα Πανεπιστήμια;

 

- Η πρωτοφανής κακότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται το Εκπ. Προσωπικό από την επιτελική ομάδα του Υπ. Παιδείας που σχεδιάζει και διατυπώνει τις διατάξεις του Ν/Σ, για άγνωστους λόγους, επιμένει σε μια υποτιμητική και προσβλητική μεταχείριση άξιων, έμπειρων και πολύτιμων εκπαιδευτικών που τους υποβαθμίζει και τους υποβάλλει σε μια ανώφελη κρίση άγνωστης προσδοκώμενης ωφέλειας, αφού ακόμα και αν δεν είναι επιτυχής, τα ίδια πρόσωπα θα εξακολουθούν να διδάσκουν στα Ιδρύματα και να δίνουν τίτλους και γνώσεις για πολλά χρόνια με υποβαθμισμένο όμως κύρος, δικαιώματα και διάθεση για προσφορά. Μετά το 2005 η τύχη του προσωπικού είναι άγνωστη.

 

Φυσικά την ευθύνη για το καταστροφικό για την λειτουργία των Ιδρυμάτων αποτέλεσμα, δεν θα έχουν οι κακοί ή ανίκανοι ή εμπαθείς σύμβουλοι, αλλά η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.

 

Τα Ιδρύματα θα παραμείνουν για πολλά χρόνια σε συνεχή αναταραχή και υποβάθμιση αφού όλο το προσωπικό θα βρίσκεται σε αγανάκτηση και σε υποτίμηση χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην διοίκηση (που είχε μέχρι σήμερα), χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στα εκλεκτορικά σώματα (που είχε μέχρι σήμερα) με χαμένο τον τίτλο και τα δικαιώματά του. Από τακτικός καθηγητής π.χ. γίνεται Αναπληρωτής καθηγητής σε Προσωποπαγή θέση και απαιτούνται δύο κρίσεις και κάποια χρόνια για να ξανα-αποκτήσει τα σημερινά του δικαιώματα με αυξημένες εν τούτοις υποχρεώσεις. Μόνο αρρωστημένοι εγκέφαλοι θα δημιουργούσαν τέτοια ανατροπή στην μετάβαση, χωρίς καμιά ουσιαστική προσδοκώμενη ωφέλεια από εκπαιδευτικούς που τους αναγνωρίζεται αναμφισβήτητα από κάθε πλευρά η μέγιστη προσφορά τους.

 

Τα κείμενα του Υπουργείου Παιδείας, οι δηλώσεις του Υπουργού και η εισηγητική έκθεση του Ν/Σ επιβεβαιώνουν την αναγνώριση της αξίας των Εκπαιδευτικών στα λόγια αλλά όχι στην πράξη.

 

Με όλα τα πιο πάνω, το Δ.Σ. του ΕΣΕΠ του ΤΕΙ Πειραιά αποφασίζει τα εξής:

 

1.      Καλεί τον Υπουργό της Παιδείας να αναλογιστεί την τεράστια ευθύνη του για το μέλλον των ΤΕΙ. Να μην επιτρέψει την ανατροπή της ανοδικής πορείας τους, εξ αιτίας των ανώφελων και άσκοπων, προσωπικών, αφελών και αψυχολόγητων ενεργειών των συνεργατών του.

 

2.      Η συνέχιση της αποχής από τις εξετάσεις είναι χωρίς νόημα αφού μεταφέρονται τον Ιούνιο και ως εκ τούτου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ανταποκριθούν στην απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ αμέσως.  Η Γ.Σ. θα συνεχιστεί κανονικά την Πέμπτη 29/3/2001, ώρα 10.30.

 

3.      Το Συμβούλιο του Συλλόγου αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα πολύ σοβαρά θέματα που συνδέονται με την επεξεργασία και την ψήφιση του Ν/Σ από την Βουλή και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην εξέλιξη της Παιδείας στην Ελλάδα.

 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μια μικρή ομάδα κακών συμβούλων να εμποδίσουν την συνέχιση της λαμπρής ανοδικής πορείας των Ιδρυμάτων.

 

Κύριε Υπουργέ,  Εμποδίστε τους να ολοκληρώσουν το επικίνδυνο έργο τους αμέσως, γιατί αλλιώς θα έχετε ολόκληρη την ευθύνη.        

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Ι.ΡΟΥΣΙΑΣ ----- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΑΡΙΣΤ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

 

  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ