Προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας

Εξοχότατε  Κύριε Πρόεδρε!

Δεν είναι μόνο το ήθος Σας, ούτε η ρητορική Σας δεινότητα, η πολυμάθειά Σας, η παιδεία Σας, η ευγένειά Σας, η καλοσύνη Σας, η σεμνότητα και η απλότητά Σας, που Σας κάνουν να ξεχωρίζετε και επέδρασαν στις καρδιές του μέσου Έλληνα και Σας καθόρισαν σαν πρότυπο προς μίμηση, σε μια εποχή καταπτώσεως των ηθών.

Κατορθώσατε να εισβάλετε ειρηνικά «στο είναι» και του πλέον επιφυλακτικού και να καταξιωθείτε, γινόμενος αποδεκτός σαν το τύποις και ουσία αδιαμφισβήτητο Σύμβολο Ενότητας όλων των Ελλήνων.

Ήταν και η παρρησία Σας και το πολιτικό Σας θάρρος να σηκώσετε ψηλά τα «Ελληνικά λάβαρα» και να ορθώσετε επανειλημμένα, περήφανα, και με την ξεχωριστή λεβεντιά που Σας διακρίνει, το ακέραιο παράστημά Σας, υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπεια της χώρας στην οποία υπήρξατε ο Πρώτος (και καλύτερος θα έλεγε κανείς) Πολίτης, π.χ “Βάζοντας στην θέση του” ακόμα και τον τέως ομόλογό Σας των ΗΠΑ «πλανητάρχη» κ. Bill Clinton ή και όσους προσέβαλαν τη χώρα μας περί ανικανότητας διενέργειας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Και όλα αυτά με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σοβαρότητα, στο πλαίσιο του πολιτισμένου πνεύματος  που Σας διακρίνει, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας.

Ήταν και το (πρωτόγνωρο για τα πολιτικά ειωθότα)  τόλμημά Σας  να προβαίνετε - οσάκις οι περιστάσεις το απαιτούσαν - παραινετικά σε επιπόλαιες αντιδράσεις του λαού, οδηγώντας τον και καθοδηγώντας τον ηθικοπλαστικά, σαν γνήσιος ηγέτης. Και ο λαός το εξετίμησε, γιατί διέκρινε την αγάπη Σας, την ανησυχία Σας και τον πόνο Σας για την  πατρίδα.

Οι μόχθοι Σας σίγουρα δεν πήγαν χαμένοι.

Με την υποδειγματική Σας συμπεριφορά γράψατε λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας και θέσατε νέα πρότυπα για το ρόλο της Προεδρίας της  Δημοκρατίας. Ο χρόνος δεν θα τα καταφέρει να Σας ξεριζώσει από τις καρδιές των Ελλήνων.

Σαν ένας από τα εκατομμύρια των θαυμαστών Σας, Σας ευχαριστώ προσωπικά και Σας ευγνωμονώ. Να είσαστε πάντα καλά.     

   

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Κων. Δ. Γλύστρας

καθηγ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά